Search
Close this search box.

Planschade & Nadeelcompensatie

Verbeteringen op het gebied van een goede ruimtelijke ordening van ons land hoeven niet altijd in het voordeel van iederéén te zijn. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe woning of een nieuwe woonwijk, die van een nieuw bedrijventerrein, van wegafsluitingen of het opbreken, aan- of verleggen van wegen, van veranderingen van de openbare ruimte, de infrastructuur of van verbetering van een dijk  kunnen allemaal overlast veroorzaken voor nabijgelegen woningen of bedrijven en leiden tot schade. Dit ondanks dat de overheid, die dit organiseert, zorgvuldig te werk gaat en binnen de grenzen van de geldende wet- en regelgeving blijft. Gedupeerden kunnen dan een aanvraag om schadevergoeding indienen en dat wordt planschade en nadeelcompensatie genoemd.

Onafhankelijk en onpartijdig

Adviesbureau De Bont kan over een ingediende aanvraag om schadevergoeding op onafhankelijke en onpartijdige wijze adviseren, ook in commissieverband. Daarnaast adviseren we diverse opdrachtgevers door het opstellen van contra-expertises en second opinions. We adviseren vaan overheden, maar uiteraard kunnen we aanvragen om schadevergoeding ook juist namens particulieren of bedrijven opstellen en indienen.

Omgevingswet

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van toepassing op de meeste vormen van schade die door overheden worden veroorzaakt in de rechtmatige uitoefening van hun functie. Ook wanneer de eigendom, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij Onteigening, niet wordt gekocht, maar niettemin wordt getroffen qua bouw- en gebruiksmogelijkheden, kan schade optreden die onder omstandigheden vergoed moet worden. In de Omgevingswet zijn de oorzaken die dit soort schade kunnen veroorzaken, limitatief genoemd en daarmee is in die wet de basis gelegd voor dit soort schadevergoedingen. Vermogensschade, veelal in de vorm van waardevermindering van vastgoed en ook  inkomensschade, zijn de in de wet genoemde schadesoorten die bij hinderlijke ontwikkelingen aan de orde kunnen zijn.

Invulling van begrippen

Inmiddels worden dit soortschadevergoedingen aangeduid met de term ‘Nadeelcompensatie’, dit ter onderscheid van de term ‘Planschade’ die ook nog voorkwam in de tot 1 januari 2024 geldende Wet ruimtelijke ordening. Planschade kon vanwege die wet aan de orde zijn wanneer sprake was van schadelijke effecten, zoals waardevermindering en inkomensschade, maar dan vanwege exclusief planologische wijzigingen. Ook de term ‘Nadeelcompensatie’ bestond al, maar die was toen nog gereserveerd voor alle schade vanwege juist andere overheidsbesluiten of rechtmatige, doorgaans feitelijke handelingen. Het begrip Planschade blijft vanwege overgangsrecht ook na de invoering van de Omgevingswet nog lang bestaan, maar zal gaandeweg toch worden vervangen door het huidige begrip Nadeelcompensatie zoals bedoeld in de Omgevingswet. Hoe dit precies werkt, kunnen wij u uiteraard uitleggen.